Wat is DNS ?

DNS staat voor domain name services en vertaalt je domeinnaam naar een IP adres.  Het IP adres is het adres waarmee een computer op het internet gekend is en bestaat uit 4 reeksen van 3 cijfers (000.000.000.000).  Tegenwoordig zijn er al nieuwe IP adressen die cijfers en letters bevatten en veel uitgebreider zijn (IPV6).

Omdat het onbegonnen werk is om elk technisch IP adres te kennen worden domeinnamen gebruikt. Een naam wordt makkelijker onthouden dan een reeks cijfers.  De omzetting van domeinnaam naar IP adres wordt uitgevoerd door een DNS server.

Aangezien dergelijke DNS servers werken op basis van een interne cache (tijdelijk opslagen van de link domeinnam en ip adres) duurt het soms enige tijd alvorens een aanpassing van nameservers (bijvoorbeeld als u verhuist van hostingprovider of als u een nieuwe domeinnaam koopt is dit van toepassing) merkbaar is.  Dit mag maximaal zo een 24 uur duren, maar is in de praktijk gemiddeld enkel uren.