Spam configuratie op de server. Is dit mogelijk ?

U kan inderdaad op het controlepaneel van onze server http://www.siohosting.be/cpanel_login [icoontje spam assassin] een aantal aanpassingen doen in verband met het strenger of minder streng maken van de 'spamrules'.

1. Filters : u kan spam mail automatisch laten verwijderen via de button auto delete spam. De score (die default op 5 staat) is het cijfer dat aanduidt hoe snel een mail als spam wordt beschouwd op basis van de inhoud van de mail, afzender, .... De optie auto delete in combinatie met deze score kan als risico hebben dat mails die onterecht als spam worden beschouwd meteen worden verwijderd.  Er is geen recovery van deze mails mogelijk.

2. Spam box : het enablen van de spam box zorgt er voor dat de mails die worden geïdentificeerd als spam in een aparte spam box worden opgeslagen.  Denk eraan deze spam box geregeld te controleren en leeg te maken.  Er kunnen nogal wat mails in terecht komen. De spambox verschijnt als een subfolder van de Inbox folder van zodra er spammails in terecht komen.

Via de configure button kan u nog verder de instellingen verfijnen.  Opgelet, de impact ervan kan groot zijn al u hiermee niet vertrouwd bent.

3. Blacklist from : in deze velden kan u adressen of delen van addressen invullen die onterecht niet als spam worden aangeduid, maar voor u toch spam is.  Het gebruik van wildcards is mogelijk (bv *.com zou alle mails van een .com domein afkomstig als spam aanduiden).  Zie onder voor voorbeelden.

4. required hits of de spam-score : hoe lager, hoe sneller een mail als spam wordt beschouwd.  Als je veel false positives (mail ten onrechte als spam beschouwd) ontvangt, kan je deze best verlagen.  Indien je omgekeerd veel false negatives ontvangt (spam niet als spam aangemerkt) kan je best de score verhogen.  Veel hangt af van je persoonlijk email verkeer, maar 5 is een goede startbasis.  Om de subscores aan te passen heeft u best een goede kennis van spamfiltering technieken.  De score in punt 1 werkt gelijkaardig, maar daar in combinatie met de auto delete.

5. Whitelist from : in deze velden kan u adressen of delen van addressen invullen die onterecht wel als spam worden aangeduid.  Het gebruik van wildcards is mogelijk.

meer informatie over de configuratie en instellingen van spam assassin kan hierna nagelezen worden (in engels) : http://ist.uwaterloo.ca/~dkeenan/talks/spamassassin/config.html