Ik krijg spam mail in mijn mailbox. Wat is het en wat doe ik er op mijn PC aan ?

Spam staat voor ongewenste mails of reclame-boodschappen en kan als backroniem staan voor Sending People Annoying Mail of Stupid Pointless Annoying Messages. Heel vaak hebben ze een bedoeling om u aan te zetten tot het kopen van al dan niet legale producten.

We raden u aan om deze mails meteen te verwijderen en best niet te openen. Hoewel onze servers continu aan spam filtering doen, kan het zijn dat ongewenste email uw mailbox nog bereikt. Spammers wapenen zich immers hiertegen door zeer veel verschillende servers te gebruiken en door allerlei kenmerken van de e-mail te manipuleren. Het afzenderadres is vaak vervalst, zodat reageren op spam geen zin heeft. De ontvanger merkt dit bijvoorbeeld op doordat hij op hetzelfde moment een aantal berichten ontvangt die vrijwel gelijkluidend zijn en die van verschillende afzenders afkomstig lijken te zijn. Bovendien krijg je soms 'delivery failure notices' in je mailbox waardoor je kan merken dat uw eigen domeinnaam ook door spammers wordt misbruikt.

Het strenger instellen van de filtering op onze servers is mogelijk maar zou kunnen inhouden dat u ook terecht naar u toegestuurde mails zou kunnen verliezen en dat willen we absoluut vermijden. U kan via het controlepaneel zelf deze regels strenger maken (zie andere topic), maar we adviseren u om ook lokaal op uw pc een degelijke spam filter in te stellen.

Het is ook aan te raden om uw email adres zo weinig mogelijk achter te laten op websites, inclusief uw eigen site. We begrijpen dat dit commercieel moeilijk haalbaar is ; een truc om te vermijden dat spammers uw email account vinden, is alvast deze in de vorm van een image op te laden. Ook het gebruik van spaties in uw email adres kan hierbij helpen.